Vino

Vino se slobodno može smatrati najstarijim proizvodom čovečanstva. Po nekim neproverenim izvorima prvi tragovi vinarstva datiraju još iz 6000.god. pne. iz dela današnje Gruzije. Vinarstvo se od tih momenata rapidno širi i zauzima sve veće teritorije i tako vino postaje najvažnije piće kraljeva Mesopotamije i Egipta.

U Egiptu se prvi put pominju i vinske etikete sa natpisom koji govori o geografskom poreklu. Taj podatak nam govori o tome da su i stari Egipćani shvatali kolika je uloga podneblja na dalji razvoj i stil vina. Nakon Egipta vino se širi prvo na staru Grčku gde prvi put dobija i svog boga Dionisa, što nam daje sliku o značaju koji su vinu pridavali Stari Grci. Grci su sa osvajanjem Apeninskog poluostrva na njega preneli i vinsku kulturu, a samu zemlju nazvali Enotrija. Veliki uticaj na širenje vinske kulture u svetu, a posebno na začeće vinograda u Francuskoj imali su Stari Rimljani koji su pored fantastičnog razvoja vinarstva u Rimu, vino predstavili i u danas jako poznatim regijama poput Burgundije, Bordoa, Šampanje , Loare, Rone, Mozel i Rajne. Sa svojim razvojem vinarstvo dobija sve veći značaj u višim slojevima stanovništva i postaje piće vlastele.Glavnu ulogu u razvoju vinarstva već od 400. godine naše ere preuzima crkva i monaški redovi koji se od tog vremena brinu kako o vinogradima tako i o stvaranju vina. Vino na taj način dobija i religiozni značaj i sve više se upotrebljava u religioznim obredima. Jedini region koji u to vreme nije bio pod uticajem crkve bio je Bordo koji se od sredine dvanaestog veka bavio komercijalnom stranom vinarstva i obskrbljivao žedno britansko kraljevstvo sa potocima Klareta, kako su britanci nazivali crveno vino iz Bordoa.

Najveći razvoj vino doživljava u 16. i 17. veku kada se dešavaju neke prekretnice u proizvodnji i čuvanju vina. Tako je veliki pronalazak Engleza Dygbija iz 1622. godine, koji je svetu podario staklenu flašu u mnogome promenio tok vinske istorije. Do tog vremena vino se uglavnom čuvalo u buradima, krčazima, koži i raznim sličnim sudovima koji nisu bili u stanju da sačuvaju vino na duže staze. Pronalazak flaše kao i uvođenje sumporisanja sudova u vinarstvo 1700. godine menja tu sliku i vina počinju da žive duže i da u toku svog sazrevanja menjaju svojstva i dobijaju takozvani buke. Još jedan veliki pronalazak tog vremena odredjuje tok i pravac vinarstva i trendova u vinu. Benediktanski sveštenik. Dom Perignon početkom 18. veka biva svedok stvaranja čarolije i mehurića u boci i tako pravi jedno sasvim novo poglavlje u istoriji vinarstva, a postavlja Šampanj u sam vrh svetskih vina.

KUPI

Nenad Aleks Bermet Ratković
Novi Sad, Srbija, Srbija

Telefon: 021/6338-605

Brojač poseta

1889201

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31