O vinariji Aleks

O Vinariji i Vinska Istorija by Aleks Bermet

 Vinarija Aleks  je osnovana 1990. godine i bavi se proizvodnjom vina i rakije. Zasadi vinograda na Banstolu dosežu još iz davnih tridesetih godina prošlog veka. Proizvodnja grožđa, vina i rakije je bila za mnogobrojnu familiju i prodavalo se komšiluku.

   Mi smo osnivanjem "Vinarije Aleks" tu proizvodnju podigli na viši nivo, pravimo kvalitetnije proizvode i izašli smo iz okvira naših zasada, te smo prinuđeni da grožđe i voće dokupljujemo. U planu je da na naših 5 jutara proširimo zasade vinove loze i voća.  

dscf2493U našem proizvodnom programu za sada imamo belo vino, Talijanski rizling i Game koje još uvek prodajemo u rinfuzi. Od te dve vrste vina dodavanjem više trava sa odležavanjem u prohromskim cisternama pravimo po karlovačkoj recepturi beli i crveni Bermet.


U našem proizvodnom programu imamo i rakije Loza, Kleka, Jabuka, Šljiva, Vinovica, Vinjak, Dunja, Kajsija i gorki liker "Ljiljin Listić". Sa našim kvalitetnim proizvodima smo ušli u sam vrh najboljih, a to smo dokazali mnogobrojnim diplomama na domaćim sajmovima, kao i u Mađarskoj i Slovačkoj. 

Naš prodajni objekat je u Novom Sadu na adresi:

Paje Markovića Adamova 26,
   
   telefoni 021/ 6338-605
   Mobilni 065 / BERMET A , 065/ 2376382

   gde možete doći, probati i kupiti naše proizvode.

VINSKA ISTORIJA by Aleks Bermet Nenad Ratković

Vinogradarstvo u Sremu je jedno od najstarijih u Evropi. Čokot je izdanak blagorodne zemlje na bregovima Fruške Gore već 1700. godina, kada je prvu lozu vina zasadio car Probus iz drevnog Sirmijuma. Dolaskom Turaka vinogradarstvo u Sremu je skoro uništeno. Postepeno se obnavlja I pun procvat dostiče u vreme Austro-Ugarske vladavine. Čokot je bio i ostao stožer života mnogih Karlovačkih naraštaja, a Karlovačko vino je blistalo širom Evrope, uvek gospodstveno i otmeno, među najboljima. Tokom nekoliko vekova Karlovci su smatrani za Srpsku prestonicu vina. Fruškogorska vina su još u 15 veku izvožena u Češku i Poljsku.

Književnik i član Bečke Akademije Nauka Zaharije Orfelin je 1783. godine u Beču štampao "Iskusni Podrumar", a Prokopije Bolić, arhimandrit manastira Rakovac na Fruškoj Gori, štampao je u Budimu 1816. godine prvi vinogradarski priručnik pod nazivom "Soversen Vinodelac". Ovo su najstariji radovi na našem jeziku u Vojvodini, vinogradarstvu i vinarstvu.

Autentično vino ovog kraja je Bermet, koje su trgovci još pre 150 godina izvozili u SAD, a prema nekim podacima Bermet se nalazio i na vinskoj karti "Titanika". To je posebno likersko vino, koje asocira na Italijasnki Vermut, ali se priozvodi na drugi način, maceracijom više od 20 različitih trava i začina. Bermet se i danas proizvodi u Sremskim Karlovcima, a u nekim vinarijama možete ga probati uz lokalnu slatku pitu, uz tradicionalni Karlovački Kuglof.

Bermet je aromatizovano slatko vino proizvedeno po posebnom postupku, pojačanim vinskim destilatom sa dodatkom dozvoljenih mirisnih i gorkih biljnih delova od 15 do 22 biljke. Sastojci : pelen(absunthim), oraščić(nuh mushata), pitoma nana(folia menthaepiperitac), .... Služi se kao aperitiv, a i posle obroka ohlađen na temperaturi od 15-17 C.

Neki delovi Istorije pisani su ljubavlju, pojedeni krvlju, a poneki čak i vinom. Bio je ustaljen proces naših mitropolita i patrijarha za vreme vladavine Austro-Ugarske da pojedine odluke zapečate kovčegom Bermeta.

U 21-vom veku Ja sam Bermet odneo u Kinu i lansirao sam priču da je to Piće Bogova sa Fruške Gore.

Inače dobitnik sam mnogih priznanja, ali najznačajnija su mi :

Šampionski pehar na Evropskom prvenstvu Guor-Ma|arska 2005,

Šampionski pehar za kvalitet na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2007.

Na Svetskom Prvenstvu Vina u Slovačkoj 2005 i 2006 srebrne medalje za kvalitet.

Želeo bih da na novim dvorovima BERMET bude u vinskoj karti i nadam se da ću u tome uspeti.

Vitez sam "VINSKOG EVROPSKOG REDA - SVETI ĐORĐE" iz Ajzenštata, Austrija i osnvač Vinogradarskog, Vinskog klastera, za unapređenje Fruške Gore i vraćanje joj stare slave.

Ljiljin Listić je gorki liker, lekovitog svojstva sa 20 dodataka : pelen(absynthium), smreka(juniperus), rajsko drvo(lignum aloes), onajz seme(anisum),... Može se piti pre jela kao aperitiv, a tako|e može i posle jela kao digestiv. Pije se rashlađen, a po potrebi i zavisnosti od ukusa sa kriškom limuna.

Dobitnik sam Zlatne Medalje na Novosadskom sajmu 2004 i 2005. godine.

U Oktobru 2007. sam izvršio zaštitu robnog žiga " BERMET ALEKS " na domaćem i međunarodnom tržištu. Intezivno radim na brendiranju pića bogova sa Fruške Gore BERMET - a , a samim tim pošto sam najbolji među najboljima radim na svom brendiranju i nastojim da Ja sam postanem prepoznatljiv u toj priči.

Na sajmu Turizma u Novom Sadu, oktobar 2007. dobio sam za malu flašicu Bermet-a

nagradu “DOBAR DIZAJN”. Tim dobrog enologa Jovice Popova, dizajnera Vuka i ja

koji na svim manifestacijama nastupam u sremačkoj nošnji krunisali smo još jednu pobedu u nizu.

Dana 05.03.08. je “Vinarija Aleks” pristupila klubu dvorskih liferanata sa šampionskim

crvenim i belim BERMET-om, a to znači da ce se na KRALJEVSKOM DVORU u Beogradu služi “ BERMET ALEKS “.

Na nedavno održanoj Oplenačkoj berbi 11 i 12. oktobra u Topoli za suvenir “ SREMAC

SA BERMETOM “ dobili smo nagradu za najbolji suvenir. Izuzetno nam je drago za

dobijenu nagradu jer to je joč jedno priznanje za nač uloženi trud i rad na brendiranju

BERMETA i širenju priče Fruške Gore i Srema.

Na proteklom 75. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu za gorki liker

LJILJIN LISTIĆ “ dobili smo zlatnu medalju, što nam je izuzetno drago.

Na sajmu suvenira u Vrnjačkoj Banji priznanje za idejno rešenje SREMAC NA BURETU BERMETA

Na I međunarodnom šampionatu Srbije proizvođača vina i jakih alkoholnih pića koje organizuje SABOROVANJEi “ DIJASPORAGROUPBERMET Vinarije Aleks

je u klasi desertnih vina osvojio II mesto, a u klasi BERMET-a I mesto.

Na nedavno završenom ocenjivanju za predstojeći 76 poljoprivredni sajam u Novom Sadu učestvovali smo sa osam uzoraka na ocenjivanju i dobili dve velike zlatne za “ LJILJIN LISTIĆi Medovina “ SVAROG “, zlato za rakiju od maline, dunje I zlato za TUBERMET “ bianco, aromatizovano belo slatko vino, srebro za “ TUBERMET “ aromatizovano crveno slatko vino,za rakiju od kajsije i Jabukovacu TRI RATNA DRUGA “.U saradnji sa AGROGLJIVAMA GZ radimo pet proizvoda, u naš BERMET i rakije stavljamo tartufe.

U saradnji sa Chocolate Passion “ iz Subotice, oni ručno rade čokolade koje pune sa našim BERMET-om, što je izvanredno.

Na najboljem putu smo da uskoro adaptiramo vinski podrum u Sremskim Karlovcima.

Vinski klaster je sa Muzejom grada potpisao ugovor o tehničko – poslovnoj saradnji, da zajedničkim snagama dovodimo turiste u Sremske Karlovce.

Na prvom održanom ROYAL WINE CHALLENGE BELGRADE 2009 naš BERMET je osvojio šampionski pehar, koji mi je lično uručen od strane njegovog kraljevskog visočanstva PRINCA ALEKSANDRA II KARAĐORĐEVIĆA, a satim se ponosim.

U Temerinu na ocenjivanju TOP 12 naš GAME je ušao u 12 najboljih vina Vojvodine, što je već drugi put.

Na svim značajnim manifestacijama je naša vinarija podrška, znate u Sremu kljukali

gusku a nisu je pojili i guska je crkla, e da se to nebi dogodilo mi smo tu sa našim proizvodima. Pozovite nas doćićemo da napravimo degustaciju.

Ž I V E L I                                               30.05.09.


NAUČNA ČINJENICA

Naučno je dokazano, da ako pijemo dnevno 1 litru vode, u godini dana
pojedemo više od 1 kg bakterija Escherichia coli, koja se nalazi u fekalijama.
To znači, drugim rečima, da pojedemo 1 kg fekalija.
Takvo nešto ne može se dogoditi, ako pijemo vino. Zbog alkohola u vinu nema
bakterija Escherichia coli ( isto zato što vinova loza prefiltrira vodu koju ugrađuje u grožđe)

Zato:
Mnogo je primernije, da pijemo vino i seremo gluposti
nego da pijemo vodu i jedemo govna.

 

Brojač poseta

1783435

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30